Начало

Под патронажа на посланика на Швеция в България, Н.Пр. г-жа Луиз Бергхолм, Галерия 2.0 съвместно с Българското Музикално сдружение, имат удоволствието да Ви представят изложбата на шведския автор Фабиан Еделстам „Транс Европа“.

Изложбата се организира по случай българското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Тя проследява атмосферата и личностите от Европейската история на 20ти век.

Много от темите са взаимствани от историята на Балканите и в частност България. В някои случаи творбите са базирани и вдъхновени от българския портретист Димитър Гюдженов, като картините на двамата български генерали от Първата световна война, Генерал-майор Кръстю Маринов и Генерал Данаил Николаев.

Отделено е място и на други силни лидери като Генерал Дьо Гол, или Кемал Ататюрк, напомняйки ни за куража в моменти, в които много демони от по-тъмни времена отново се появяват в европейската действителност. Наративът е балансиран от женската красота в лицето на Бриджит Бардо и Принцеса Грейс на Монако.

Фабиан Еделстам винаги е бил привлечен от историята и впечатлен от европейското културно наследство. Творбите му са съчетание на живопис и фотография на канава – смесена техника, която изпозва принципа на мозайката.

„С деконструирането на образите и повторното им събиране,  авторът търси по-задълбочената действителност. Подобно на моменти, уловени  от детски спомен или от исторически събития, някои парчета неминуемо са изгубени, някои са заменени или подредени в различна последователност. Както е при човешката памет, винаги ще има несъответствия и пропуски – процес на разпадане.“ г-жа Луиз Бергхолм.

Фабиан Еделстам е роден в Стокхолм, където учи в престижното Beckmans School of Design, а после в Académie de la Grande Chaumière в Париж. От 90-та година насам живее и работи в Париж. Родът му е свързан с известните български художници зад граница  Жорж Папазов и Жул Паскен. Негова творба  е притежание на Европейския Парламент, много други са се срещали с публиката в Министерството на Външните работи на Швеция, Мемориала Шарл дьо Гол във Франция, Парламента на Люксембург, НАТО, както и принадлежат на множество частни колекции като тази на Принц Албер от Монако, Шведското кралско семейство, Джорджо Армани, Ралф Лорен и други.